Liefde voor een duifOp het laatst kwam Tesla alleen nog maar zijn hotelkamer uit om, aangestaard door de andere gasten, zijn excentrieke maaltijden te nuttigen en de duiven te voeren in het park. Daar stond hij dan vaak urenlang onbeweeglijk stram rechtop, als een standbeeld, met één hand uitgestrekt en van top tot teen bedekt met duiven. Zou hij met zijn diepe intellect en vlijmscherpe perceptie in staat zijn geweest het moment aan te voelen waarop zijn creatieve gaven hem verlieten? Het antwoord is ja. Maar lees welke (verhulde) vorm dat bij hem aannam: Ik heb jarenlang duiven gevoerd, duizenden. Maar er was één duif, een prachtige vogel, zuiver wit met lichtgrijze puntjes op zijn vleugels, die anders was. Het was een vrouwtje. Ik zou die duif overal herkennen. Waar ik ook was, die duif kwam naar me toe. Ik hoefde alleen maar te wensen dat ze kwam en haar te roepen en dan vloog ze naar me toe. Ze begreep me en ik begreep haar. Ik hield van die duif. Ja, ik hield van haar zoals een man van een vrouw houdt en zij hield van mij. Als ze ziek was, wist ik het direct. Dan kwam ze naar mijn kamer en bleef ik dagen bij haar. Ik verzorgde haar tot ze weer helemaal beter was. Die duif was de lust van mijn leven. Als zij me nodig had, dan deed niets er nog toe. Zolang ik haar had, had ik een doel in mijn leven. Toen, op een nacht terwijl ik in het donker op bed lag en zoals gewoonlijk over problemen nadacht, vloog ze door het open raam naar binnen en ging op mijn bureau zitten. Ik wist dat ze me nodig had; ze wilde me iets belangrijks vertellen, dus ik stond op en ging naar haar toe. Toen ik haar zag wist ik wat ze me wilde vertellen - dat ze doodging. En toen, terwijl haar boodschap me bereikte, scheen er een licht uit haar ogen - krachtige lichtstralen. Ja, het was echt licht, een krachtig, duizelingwekkend, verblindend licht, veel intenser dan ik ooit met mijn grootste laboratoriumlampen heb geproduceerd. Toen die duif stierf, verdween er iets uit mijn leven. Tot die tijd had ik altijd met zekerheid geweten dat ik mijn werk zou voltooien, hoe ambitieus mijn programma ook was. Maar toen dat uit mijn leven verdween, wist ik dat mijn levenswerk voorbij was. Op 7 januari 1943 stierf hij in zijn hotelkamer. De volgende dag pas werd hij gevonden. In zijn kamer bewaarde hij een doos waarvan hij steeds gezegd had dat er een dodelijk wapen inzat dat bij het optillen van het deksel zou afgaan en heel New York verwoesten. Ze openden de doos en er bleek niets in te zitten. Literatuur:
|
|
Copyright © 1990 Jos den Bekker. Verschenen in Intermediair van 18 mei 1990. Deze tekst is niet bestemd voor verdere verspreiding.
Het Amerikaanse TV Network PBS heeft in 2000 een werkelijk schitterende documentaire over Tesla gemaakt die op 12 december van dat jaar werd uitgezonden. De documentaire is ook in boekvorm uitgegeven, zeer uitvoerig geïllustreerd (Barnes and Nobles). Zo mogelijk nog mooier is de website die PBS naar aanleiding van deze documentaire heeft laten maken. Het is een knap staaltje van esthetisch en functioneel webdesign (zeer zeldzaam) en er is een schat aan informatie en beeldmateriaal te vinden. Het is te hopen dat dit de permanente Teslasite wordt, want de bestaande webpagina's over dit onderwerp stellen weinig voor.
De zogenaamde Nikola Tesla Page kan als springplank voor verder speuren dienen.