Mijn eerste computerliefde was mijn eerste Atari, een 520 ST, die ik kocht in 1986. Twee jaar later werd hij opgevolgd door een 1040 STF, die ik in 1994 inruilde voor een Mega 4 ST. Tot begin 1998 heb ik uitsluitend op die machines gewerkt en ze hebben al die tijd feilloos dienst gedaan, vijf dagen per week, twaalf uur per dag.

De Atari was zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig beschikken ook PC-gebruikers over een volledig geïntegreerde grafische interface, maar daar hebben ze tot 1993 ("Windows 93") en in feite tot 1995 ("Windows 95") op moeten wachten. De Atari had die al in 1985 en was destijds bovendien een van de goedkoopste computers. Het is (voor mij althans) een van de raadsels in de ontwikkeling van de privé-computer dat de Atari de strijd op de consumentenmarkt niet heeft gewonnen.

In 1998 ben ik overgestapt op een PC waarop ik aanvankelijk zowel Windows als draaide; later (en ook nu nog) alleen Windows.


Midden jaren 1990 ontdekte ik, na aansporing van een vriend, de "wondere wereld" van C, de ongelooflijke rijke en flexibele computertaal. Computertalen zijn er om programma's mee te schrijven die problemen oplossen, maar net als zoveel andere zaken die aanvankelijk een puur praktisch nut hadden kunnen ze een doel op zichzelf worden. Vooral C biedt wat dat betreft veel schoons. De taal is zo rijk en flexibel dat naar elk niet-triviaal doel een schier oneindig aantal wegen leiden. Het wordt dan een uitdaging, een sport, om de meest elegante, of de kortste, of de meest cryptische weg te vinden. Er worden zelfs wedstrijden gehouden wie de "meest onleesbare" C-code kan schrijven. Wat dat betreft heeft C veel weg van combinatorisch spel bij schaken en dammen - en net als die spellen kan het verslavend werken.

De weinige programma's die ik heb geschreven zijn voor het merendeel voor de Atari. Een daarvan was een belangrijk en omvangrijke project: Okami, een offline mail/newsreader, aanvankelijk geschreven door Wolfram Rösler, maar door mij verder ontwikkeld. Voor Windows heb ik een klein programmaatje geschreven, Unit Converter geheten, dat Angelsaksische eenheden omzet in metrische (vooral nuttig voor vertalers).